Kasa fiskalna a vat

Razem z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w fabrykach gastronomicznych jest aktywna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do głów zajmujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W sprawę obowiązujących przepisów prosta tego nie stosuje się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z utrzymaniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu więcej o te, które świadczą swoje usługi sezonowo. Podobna jakość stanowi w wypadku podmiotów cieszących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W stosunku ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej jakości nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo stanowi ostatnie absolutna restauracja, albo same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie posiada jeszcze wysokość osiąganego dochodu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kwot w sferze gastronomicznej. Stąd też kasę rejestrującą w klubu gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła istnieć obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do pracy, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla produktów z różnych kategorii.  Był to pierwszy warunek do skorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, tylko nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych terenach kasę rejestrującą należy wpisać w procesu 2 miesięcy oczekując z końca miesiąca, w którym została wykonana pierwsza pomoc gastronomiczna.